Kyndelmisse

I går var det Kyndelmisse, altid d. 2. februar.


og sådan så min fantastiske og monster-store rose ud. Lysegrønne grene hvor sneen havde lagt sig. 

Kyndelmisse kommer af det latinske candalarum misa, der betyder lysenes messe og i februar kan man altså ikke få lys nok. 

Kyndelmisse er 40 dage efter Jesu fødsel. Det er dagen, hvor Jesus blev fremstillet i templet og dagen for Marias renselse. På Jesus tid blev kvinder betragtet som urene efter en fødsel og måtte først betræde de hellige steder 40 dage efter fødslen.  Maria med Jesus mødte ifølge Lukas evangeliet en gammel mand Simeon i templet. Han kaldte Jesus for et lys til åbenbaring for hedninge og det er blandt andet derfor, at Marias renselse (Kyndelmisse) fejres med lystænding. 
Det er stadigvæk en katolsk højtid, som bliver fejret med lysprocessioner, hvor man indvier alle de lys, som skal bruges i kirken i løbet af året. 

I bondesamfundet blev dagen dengang tillagt den betydning, at vinteren nu var halvvejs og gårdejeren skulle tjekke forrådskamrene for der skulle jo helst være ca. halvdelen af forrådet tilbage til folk og fæ. 
Dengang da dagen for alvor blev holdt i hævd, inden reformationen, af den almindelige (bonde-)dansker handlede den vist mest om mad, øl og lys. Der skulle være flæsk og pandekager. 

Kyndelmisse er så nok både en fejring af Jesus lys i verden og for at markere, at lyset så småt vender tilbage efter vinteren.
Struensee, den bandit, afskaffede dagen som fridag i 1770, da han ryddede op i alle de løse fridage, så den måtte fejres efter en hektisk arbejdsdag, oven i købet en mandag.

Min egen lille version af kyndelmisse bestod af; 
Stearinlys? Tjek
Flæsk? Tja, bacon i kartoffel/jordskokke-suppe må vel tælle lidt?
Pandekager? Det bliver i weekenden, så næsten tjek
Glæde over, at halvdelen af vinteren er gået og lyset er på vej tilbage? Totalt tjek:)
Og på søndag tager jeg til kyndelmisse gudstjeneste sammen med den kommende konfirmand = mindste teenageren. 

Kommentarer

Populære indlæg