Der er snegle og så er der snegle


Der er snegle og så er der altså snegle.......Midt på en mark er der mange snegle, men de fleste er ok. Vi lever i fin og fredelig sameksistens.

 Dem her kan vi rigtig godt li'. 

De har deres eget hjørne, hvor de har levet uden at lave ulykker i mange år.  Det vildeste der skal ske, er at indfange en vildfaren sjæl i ny og næ, når der er én, der en sjælden gang får forvildet sig ud på markvejen/gårdspladsen. 
De er alle udstyret med et flot og kraftigt hus, men en bil holder de trods alt ikke til.
I middelalderen avlede munkene vinbjergsnegle i klosterhaverne og spiste dem. Snegle blev ikke regnet for rigtig kød, så de måtte også gerne spises i fasten. Jeg har nu aldrig haft lyst til at spise af mine.
Jeg ved ikke, hvor gamle de kan blive, men sidste år mødte jeg en, der i hvert fald var 10 år. 
Da teenagerne var mindre, samlede de på vinbjergsnegle. Sneglene blev omhyggeligt indsamlet og indsamleren skrev sit forbogstav og årstal på huset. Sidste sommer kom der så en snegl gående, som var markeret med A06
Det betyder, at Astrid indfangede den i 2006. Da var hun 7 år. Sidste sommer var Astrid så 17 år og det føltes som meget, meget længe siden, at hun samlede på vinbjergsnegle.

Cepaea nemoralis......

Almindelig havesnegl eller almindelig lundsnegl. Vist nok noget med om deres "fodsål" er mørk eller lys. 
Findes i hobetal i haven i mange størrelser og farver på huset. Lever også i fin sameksistens her. Kun jordbærene kan vi blive lidt uenige om, men da her bor mange fugle og mange frøer og tudser, så de hjælper de med til at holde bestanden på et niveau hvor de der er, bare er pæne og til at holde ud. 
Jeg synes de er fine og bliver altid en lille smule dårlig, når jeg hører et knas i græsset under fødderne. Jeg behøver ikke kigge efter. Jeg ved godt, hvad den lyd betød.  Nogen blev mast, men det er altså altid et uheld. Jeg gør det aldrig med vilje.

Men til noget andet, eller faktisk til det samme, bare på en anden måde. Som overskriften siger, så er der snegle og så er der snegle og en ny slags er kommet til byen/marken og de er vist kun ude på ballade.

Nu er det mig, der samler snegle. 

Ikke på børnemåden med spand og sprittusch, men med min spade. 
Balladesnegl + skarp staudespade= to halve snegle.
Jeg har fået Iberiske snegle i butikken. Skovtrolden har fået besked på, at græsset skal holdes kort på plænerne. Ikke at det sikkert afskrækker de slimede bæster særligt meget, men så kan jeg bedre se dem og præcisions-hakke dem. 
På en tur rundt i haven i tusmørke og efter en regnbyge kan jeg dele 100 uden at lede. Bare ved at gå rundt og kigge på græsset. 
En aften snuppede jeg lidt over 200. Det var altså inden de blev halve. 
Der var jeg klar til at lave en Maude......Jeg går i seng, Hans Christian!  Jeg nøjes med at råbe, at jeg ville genindføre høns på matriklen og at jeg i øvrigt altid havde ønsket mig en flok moskusænder.....Jeg må have noget hjælp og en skarpere spade.
Indtil da, undskyld mig. Jeg må gå. Solen er ved at gå ned og det har regnet hele dagen. Der er snegle, der skal deles!Kommentarer

 1. Årh de sidste er klamme. Da mindstemanden mødte dem første gang for mange år siden, var han sammen med morfar, som kaldte dem røvhuller - så det hedder de stadig her. Vi har heldigvis ikke så mange, men stadigvæk nok.
  Overvej lige det med hønsene igen. For godt nok er det hyggeligt med fritgående høns i haven, men deres store efterladenskaber er klamme en varm sommerdag med bare tæer. Ja også med sko på en regnvejrsdag.
  De første nævnte ville jeg gerne have nogle af, men da vores have er niveau delt, anbefales det ikke.
  God sneglejagt - der er i hvert fald nok regn til at få dem frem:-(

  SvarSlet
 2. De er så klamme, klamme, klamme! Og kæmpestore. Her hedder de faktiske også skiderikker;), men røvhuller, den er jeg også med på.
  Jeg kan faktisk godt huske de klatter vores Orbinton'ner kunne levere og følelsen af at jokke i dem....det havde jeg da lykkeligt glemt:-0 og jeg kan også godt huske hvor sjovt (not) det var, at slæbe vand og foder ud til dem i en halv meter sne og frostvejr...,Måske skulle jeg bare købe en ny skarpere og tungere spade.

  SvarSlet
 3. Hvor fascinerende at I kan følge jeres søde snegle. Balladesneglene der imod, de må gerne fise af h...... til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig, det var så dejligt og lidt underligt, at A07 lige kom forbi efter så mange år. De andre derimod de skal altså bare skride! Helst lige så hurtigt, som de kom.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg