Hyldemor, Hyldemor.....

Jeg elsker at samle forråd og gemme på glas. Det er nok urlængsel i retningen af, at sidde ved ildstedet og røre i gryden.....Vi er så ikke altid lige gode til, at huske hvad der er i fryseren og få det brugt. Møgærgeligt, for næsten alle i Haveheksen og Skovtroldens hus er begejstret for frugtsaft og frugtgrød. Skillelinien blandt familiemedlemmerne går oftes på, hvor meget eller hvor lidt sukker, sådan noget saft/grød kan nøjes med........

Denne her hyld stod alt for tæt på drivhuset, så efter at takke hyldemor mange gange for høsten blev der skåret ned.
Før i tiden (og muligvis stadigvæk i ase-troen?), mente man, at gudinden Freja, som er gudinde for kærlighed, frugtbarhed, og forelskelse boede i hylden. Det var derfor rigtig godt, at have en hyld voksende ved sit hus. Det ville skærme mod ulykker.
Inden der blev høstet fra træet, skulle man huske at takke hyldemor, og man måtte ikke fælde hylden ved huset uden at plante en ny – ellers risikerede man ulykker og ulykker vil jeg i hvert fald ikke risikere, så jeg har heldigvis masser af hyldetræer.
Nogle af dem giver større og bedre bær end andre, men de får alle, indenfor rimelige grænser, lov til at så sig der, hvor de nu vil.

Hyld er flotte træer, som dufter dejligt omkring midsommer og de leverer masser af fine hvide blomsterskærme til hyldeblomstsaft og mængder af mørke bær fyldt med c-vitamin både til min saftproduktion og til havens fugle. Vi skal jo alle sammen så godt igennem den kolde tid, som muligt og varm hyldebærsaft evt. med en sjat rom i, er fantastisk godt mod forkølelse.

Min farmors, nu min mors og min, gamle Saft Maja er derfor igen fundet frem. Det er bare at hælde vand i bunden og hyldebærene i toppen og så vente på at vandet koger og dampen trækker saften ud, så der kan tappes flydende c-vitamin. 
Det man heldigvis ikke kan se på billedet er, at jeg lige glemte, at montere den der klemmedims på slangen......Varm hyldebærsaft, der pjasker ud over bord, skab og gulv sviner en del kan jeg oplyse.....


Kommentarer

 1. Der er ikke noget bedre end varm hyldebærsaft efter en tur i sneen:-)
  Kan næsten smage det bare ved tanken - mums......

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har allerede drukket så meget, at jeg nok må i gang med en omgang mere.....Det holder vist ikke til at der kommer sne:)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg